Verschillende genres bij het goochelen

Als je begint met goochelen, word je gelijk voor de keuze gesteld: “waar wil je goed in worden”? In zoveel mogelijk disciplines natuurlijk. Maar binnen welke verschillende genres kunnen wij onze magische kunsten vertonen. Hieronder ligt ik de meest voorkomende toe.

Close-up

Dit wordt ook wel table magic genoemd. Het wordt zegt het al…de goochelaar komt letterlijk bij de mensen aan tafel en presenteert van heel dichtbij zijn act. Deze vorm van entertainment wordt het meest geboekt, omdat het altijd inzetbaar is. Bovendien is de impact enorm, omdat de toeschouwers er letterlijk met hun neus boven op zitten. Vingervlugheid en afleiding zijn hierbij van wezenlijk belang. Afgelopen zomer werd Pierric uit Zwitserland wereldkampioen in deze discipline met een fenomenale act.

goochelaar-rich-magic-tafelgoochelaar

Stage Magic

Hierbij presenteert de artiest zijn act vanaf een podium of centrale plek voor het hele publiek. Omdat niet iedereen er heel dichtbij zit, gebruikt, gebruiken de goochelaars bij deze acts materiaal, dat groter speelt en voor iedereen in een grote zaal te zien is. Aangezien je hier niet voor een kleine tafel je act doet, maar voor een heel publiek, mag deze vorm van entertainment niet onderschat worden. Je trucs goed oefenen, nadenken over je verhaal, de interactie en de entertainmentfactor die je in deze acts combineert, is enorm belangrijk. Hector Mancha uit Spanje is in deze discipline recent wereldkampioen geworden.

Kindergoochelen

Dit is een discipline die niet bij iedereen past. Je moet hiervoor een aparte show maken, die aansluit bij de belevingswereld van kinderen tot 12 jaar. Vaak wordt hier een onderscheid gemaakt tussen een show voor de onderbouw (4-7 jaar) en voor de bovenbouw (8-12 jaar) Door een programma als Streetmagic van Rob en Emiel, merken de kindergoochelaars, dat het aantal aanvragen naar kindershows enorm toeneemt.

Illusionisme

Een duidelijk voorbeeld van een illusionist is Hans Klok. Grote kisten en kasten, verdwijningen, verschijningen, zweefillusies zijn dagelijkse kost voor een illusionist. De mooiste is illusie die ik heb gezien is de zweefact van David Copperfield. Hierbij zweeft hij over het podium. Deze act gecombineert met mooie muziek is een genot om naar te kijken.

goochelaar-rich-magic-david-copperfield

Mentalisme

Een mentalist leest, voorspelt en beinvloedt de gedachten van de toeschouwers. Hiervoor gebruikt hij technieken zoals bijvoorbeeld NLP. Als je als mentalist je act goed presenteert, gaan mensen aan zich zelf twijfelen. Heeft hij mij echt beinvloed? Ben ik nou echt zo voorspelbaar? Hoe kan hij dit allemaal weten? David Copperfield heeft een prachtige mentale act. Hierin voorspelt hij exact de droomreis van een toeschouwer. Binnenkort komt, de meeste bekende mentalist ter wereld, Uri Geller weer op tv met het programma “Mindmasters Live” Uri Geller is in het beroemd geworden met het buigen van lepels en klokken die hij stil kon zetten.

In een volgende blog zal ik de disciplines van een goochelaar afzonderlijk meer toelichten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bedrijfsfeest

★★★★★
5 5 1
Nogmaals bedankt voor je super optreden afgelopen zaterdag! Het was heel leuk om al die verbaasde gezichten te zien die met verwondering vertelden wat er net was gebeurd, en dat terwijl ze er met hun neus bovenop stonden! Ze konden het niet geloven wat ze (niet) zagen.

Personeelsfeest

★★★★★
5 5 1
RichMagic was een echte hit tijdens ons personeelsfeest. Hij bleef zijn publiek verbazen met leuke, verrassende en wisselende trucs! Wij hebben veel enthousiaste reacties gekregen van collega's. Dankjewel!

Topper

★★★★★
5 5 1
Ik ken Richard van een jubileumfeest en heb altijd zijn naamkaartje bewaard voor het geval ik zelf een feest organiseerde. 3 oktober 2013 was het zover. Net als bij het jubileumfeest was Richard wederom subliem. Hij entertainde ons bijna 1,5 uur. Doordat hij veel verschillende acts had, blijven wij constant geboeid kijken. Wat mij erg aanspreekt is dat hij geen bombastische trucs doet, maar kleine trucs waarvan je denkt dat iedereen ze makkelijk doorheeft. Maar telkens verbaasde hij ons. Zijn combinatie van entertainment, snelheid van praten en handelen en zijn vingervlugheid is fenomenaal. Je zit er bovenop en toch tuin je erin. En ... ook niet onbelangrijk, het is nog een leuke vent ook.